XLite телефон и VoIP разговори през компютър и ИНТЕРНЕТ

Софтуерния телефон XLite е една от най-известните програми за Windows за провеждане на VoIP разговори през компютър и ИНТЕРНЕТ.

Поради зачестилите доста сериозни проблеми с последните версии на VoIP програмата XLite ви препоръчаме да използвате някоя от другите безплатни програми за евтини разговори които предлагаме, като софтуерните телефони ZoIPer или Pangolin.

Xlite VoIP телефон инструкции за инсталация
Версия за Windows на VoIP телефона XLite можете да изтеглите от тук: XLite VoIP Windows

Версия за Linux на VoIP телефона XLite може да намерите тук: XLite VoIP Linux

Съществуват доста добри алтернативи на интернет телефона XLite. За съжаление в последните версии на програмата XLite има доста проблеми като прекъсване на разговорите на 30 секунди и др.

Предлагаме детайлни инструкции за доста по-стабилните и лесни за употреба интернет телефони: ZoIPer и Pangolin.

ВАЖНО: Ако все пак решите да изпробвате XLite, свалете стабилната версия на програмата от линка по-горе и в никакъв случай НЕ ъпгрейдвайте програмата към по-нова бета версия. В противен случай има опасност разговорите ви да започнат да прекъсват след 30 секунди.

Ако все пак сте ъпгрейднали към последната бета версия на XLite, лесно може да коригирате проблема като инсталирате наново на компютъра ви версията на XLite от връзката тук: XLite VoIP Windows.

XLite интернет телефон - инсталация и конфигуриране

XLite интернет телефон - инсталация:

Натиснете два пъти с левия бутон на мишката върху инсталационния файл на Интернет телефон XLite. Ще видите съобщението по-долу, натиснете върху бутона Next

Следващото меню е License Agreement – трябва да изберете I accept the agreement, след което да натиснете бутона Next

Следва да посочите точното място за инсталация – C:\Program Files\CounterPath\X-Lite е стандартно място за инсталиране и можете да го оставите, след което натиснете бутона Next

На следващото меню отново натиснете Next, като махнете отметката на launch the application when Windows starts ако не желаете Интернет телефона да се стартира автоматично при всяко включване на компютъра ви

По време на инсталацията НЕ натискайте бутона Cancel Cool

Следващият прозорец означава, че VoIP интернет телефона XLite е инсталиран успешно на компютъра Ви и ще се стартира, когато натиснете бутона Finish.

За да разберете как да конфигурирате Xlite вижте следващата статия: VoIP телефон Xlite, конфигуриране за телефонни услуги PlanetPhone.

XLite интернет телефон - конфигуриране за телефонни услуги PlanetPhone

1. След като стартирате програмата ще настроим на интернет телефона Ви: нов VoIP аccount: абонатен номер, парола и VoIP SIP сървър:

Ако досега не сте използвали на компютъра Ви Интернет телефон XLite, ще видите следното меню за създаване на нов VoIP аccount, където трябва да натиснете бутона Add.

В случай, че менюто не се появи автоматично, можете да стигнете до него като с десния бутон на мишката натиснете върху софтуерния VoIP телефон и изберете менюто SIP Account Settings

Ще видите следващия прозорец с необходими настройки на Интернет телефон XLite. Трябва да попълните всички полета с червена точка както следва:

  • Display Name: първите 6 цифри от вашия VoIP PIN код
  • User Name: първите 6 цифри от вашия VoIP PIN код
  • Password: Вторите 6 цифри от вашия VoIP PIN код
  • Authorization user name: отново първите 6 цифри от вашия VoIP PIN код
  • Domain: sip.planetphone.net (ако желаете може да използвате и sip1.planetphone.net, както е показано на снимката)
  • Накрая натиснете бутона Apply

ПОЗДРАВЯВАМЕ ВИ! След натискане на бутона Apply програмата е настроена за използване с вашата VoIP карта / VoIP акаунт номер Planet Phone.

2. След инсталацията и конфигурацията на VoIP телефон XLite трябва да проверите дали е активна по подразбиране VoIP кодировка GSM. Качеството на телефонния разговор през ИНТЕРНЕТ се повишава значително при включването й. Това става като натиснете с десния бутон на мишката върху интернет телефона XLite и изберете менюто Options.

изберете меню Advanced (намира се в долния ляв ъгъл на Options менюто на интернет телефона XLite )

Проверете, дали VoIP кодировката GSM се намира в полето Enabled VoIP Codecs (активирани VoIP кодировки) в полето в дясно, ако случайно не е, преместете я посредством стрелките в дясно.